Pierwszy posiłek w ciągu dnia — czy rzeczywiście jest najważniejszy?
Śniadania są najważniejszym pokarmem w ciągu dnia i ludzie są tego coraz bardziej świadomi. Dzięki interwencji dietetyków i lekarzy oraz zwiększenie świadomości w szkołach czy poprzez media jesteśmy w stanie wpłynąć pozytywnie na nasz organizm poprzez spożywanie zdrowych, lekkich i pełnowartościowych posiłków. Dlatego priorytetowe jest poznanie ogólnych zasad przyrządzania posiłków i stopniowe je wdrażanie.
Śniadanie — czy to najważniejszy posiłek w ciągu dnia?
Nie każdy sprosta obudzić się skoro świt i od razu zacząć konsumować cokolwiek. W szczególności, gdy nasz dzień rozpoczyna się we wczesnych godzinach porannych oraz faktycznie zależy nam na oszczędności czasu, aby wyrobić się ze wszystkim. Bywa, że poza ekspresową kawą zdołamy niczego nie zmieścić.
Tutaj radą może okazać się parę rzeczy, o jakich wskazane jest pamiętać:
- przeznacz dosłownie kilka minut na porozciąganie się, odrobinę ruchu, co podwyższy Twój apetyt – wystarczy kilka podstawowych ćwiczeń
- rozpocznij od małych porcji, np. kanapki ze smakowitą pastą oraz warzywami, ciepłej owsianki z ulubionymi owocami, aby pobudzić żołądek do pracy
- przyrządzanie konkretnego typu śniadania wieczorową porą (to, co da się wcześniej przyrządzać, przykładowo naleśniki, twarożek, poszatkowane w paseczki warzywa, pastę kanapkową), by zaoszczędzić sobie porannej gonitwy oraz zjeść w większym spokoju pożywienie
- umilić sobie czas jedzenia śniadania, włączyć ukochaną muzykę bądź program, poczytać w czasie jedzenia ciekawy artykuł lub poprzeglądać strony ukochanych sklepów online – chodzi o to, żeby śniadanie kojarzyło nam się z przyjemnym zwyczajem, a nie męczącą koniecznością.
Zdrowe i pożywne, czyli proste sposoby na zrobienie śniadania
Śniadaniem naturalnie również można nazwać smażoną kiełbaskę z keczupem, jednakże z całą pewnością nie jest śniadaniem zbilansowanym i zdrowym. Pamiętajmy, że nasz żołądek po przespanej nocy, tak jak my, dopiero zaczyna pracę. Dajmy więc mu się rozruszać oraz postawmy na lekkie, oraz odżywcze śniadanie.
Z samego rana w większości wypadków najlepiej się wystrzegać:
- białego pszennego pieczywa;
- słodkich płatków do mleka;
- słodkich jogurtów;
- tłustych wędlin oraz mięs;
- niskowartościowych tłuszczy do smarowania pieczywa;
- słodkich, gazowanych napojów do posiłku.
Zdecydujmy się raczej na:
- produkty pełne zbóż (pełnoziarniste pieczywo, płatki jaglane, owsiane), bogate w błonnik odpowiadający również za trawienie;
- orzechy;
- sezonowe owoce;
- jogurty, najlepiej naturalne, kefiry, twarożki;
- warzywa – w każdej postaci;
- chude wędliny, jaja, ryby;
- soki warzywne oraz owocowe (najlepiej wyciskane samodzielnie).
Kiedy i dlaczego warto jeść śniadanie?
Kiedy mamy wrażenie, że na rano jest w stanie nas postawić tylko mocna kawa, to się mylimy. Po wstaniu wypij wodę z cytryną, która ma podobne działanie do kawy, a chwilę później zjedz lekkie, pełnowartościowe śniadanie. Doda Ci ono energii i siły już od rana. Sporządzenie zdrowego posiłku wbrew pozorom nie jest trudne i bardzo czasochłonne, a przyczyni się do zahamowania chorób cywilizacyjnych, jak miażdżyca, cukrzyca czy otyłość.